Het formaat van je foto bepaalt het succes

Een foto op je website is zonder meer noodzakelijk. Of het nu gaat om een mooie illustratie voor bij je tekst, of om een duidelijke grafiek die precies laat zien wat je in de tekst hebt beschreven, je hebt beeld bij je tekst nodig om de webpagina aantrekkelijk te maken. Het formaat van je foto en die juiste kwaliteit spelen hier een belangrijke rol. Anders schiet je je doel voorbij.

Er zijn eisen voor je webpagina waarmee je rekening moet houden als je foto’s gaat maken, laat maken of gaat kopen. Als je die eisen goed in de gaten houdt, vermijd je teleurstellingen. Een foto kan namelijk te groot of te klein zijn, te ver ingezoomd of veel te wijd zijn genomen. Al deze ‘fouten’ leveren je niet het juiste plaatje. Huur je een fotograaf, laat hem/haar dan je website zien waar je de foto’s voor nodig hebt.

Meestal heb je boven je webpagina over de hele breedte een mooie foto staan; misschien wel dezelfde op elke webpagina van je site, misschien op elke pagina een andere. Hoe dan ook, die foto geeft aan waarover je het hebt. Je hele breedte gebruiken is dan een mooi plan, maar heel vaak kom je dan uit op een veel te grote foto die zowat de helft van je webpagina in beslag neemt.

Foto oprekken

Een webpagina is 1140 pixels breed. Pixels zijn al die piepkleine blokjes die een webpagina tot iets kleurrijks en leesbaars maken. Een foto van 1140 pixels breed en 300 pixels hoog is groot genoeg voor je foto bovenin. Eigenlijk is dat zo’n beetje de standaardmaat.

Gebruik je een te kleine foto, dan moet je je foto gaan oprekken tot het juiste formaat. Dat komt de kwaliteit van het plaatje niet ten goede, de foto wordt heel korrelig. Rek je hem niet op, dan houd je aan de zijkanten witte vlakken over. Niet echt mooi.foto pixel

Gebruik je een te grote foto dan kunnen er twee dingen fout gaan. Een staande foto is wellicht breed genoeg, maar er blijft van je foto niet veel over als je hem moet bijsnijden naar de 300 pixels hoogte. Een liggende foto kan te ver zijn ingezoomd, waardoor je, als je op maat gaat snijden met hetzelfde probleem te maken krijgt. Je kunt niet laten zien wat je eigenlijk wil tonen.

Beeld wegsnijden

Een goede foto voor je website is een foto die genoeg beeld heeft dat kan worden weggesneden. Dat klinkt raar, maar de foto moet niet te veel zijn uitgezoomd, niet te wijd zijn (zodat je nauwelijks kunt ontdekken wat nu precies wat is) en moet na het bijsnijden laten zien wat je ook wilde laten zien.

Stel dat je een leuke foto van een strandhouten eettafel bovenin je webpagina (voor strandhouten tafels van de website ‘strandhouten meubels voor iedereen’) wilt hebben, dan moet er minimaal een deel van zo’n tafel op staan (helemaal is niet nodig), een deel van de omgeving waar de tafel zou kunnen staan (tuin, terras, binnenskamers) en misschien een paar attributen op de tafel, voor de sfeer (een vaas bloemen, een wijnfles met twee gevulde glazen, een mandje lekker brood, verzin het maar). Niemand verplicht je om precies de tafel in zijn totaal te fotograferen, met precies de entourage er bij… maak er een creatief plaatje van dat én goed past in het vak van 1140 x 300 pixels én de sfeer van wat je wilt vertellen weergeeft. Sfeer bovenin je pagina is belangrijker dan exacte details. Die komen wel bij je productbeschrijving, al dan niet met fotootjes.

Blijf onder 1 MB

Wil je een foto bij een blog, dan kan die uiteraard veel kleiner zijn dan de foto bovenin je webpagina. Maar ook hier gelden foto verkleinendezelfde regels, zij het op kleiner formaat. En bedenk wel, foto’s van meer dan 1 MB zijn niet nodig en vertragen het downloaden van je pagina enorm. Dus verklein de foto eerst, voordat je hem gaat plaatsen!

Lastig, die foto’s? Welnee, juist leuk om de pagina’s van je website ‘aan te kleden’! De juiste maten en het behoud van de kwaliteit zijn bij het foto’s plaatsen meteen duidelijk! Natuurlijk kunnen we je daar bij helpen, neem gerust even contact op. Want als een foto meer zegt dan 1000 woorden, moet het wel een goede foto zijn!

Heb jij de kunst van het foto’s plaatsen op je website(s) onder de knie? Ben jij gestuit op problemen waarvoor je zelf een oplossing hebt bedacht? Deel je ervaringen hier, dan kunnen we er allemaal wat van leren. Of heb je misschien een vraag over het plaatsen van foto’s? Ook dan is je commentaar welkom!

Laat je door ons helpen!

Ontvang een gratis website audit en laten we bespreken welke optie het beste werkt voor jou bedrijf.

Scroll naar top