De webdesign trends voor 2015 – spook, schuin, echt…

Een website is gewoon een website. Mooie lay-out, scherpe foto’s, een goede inhoud en lekkere navigatie. Zo’n site kan jàren mee. Je laat hem ontwerpen, houdt de inhoud actueel en verder heb je er geen omkijken naar.

Dat had je gedacht…

Loop jij nog steeds rond in de kleding die in 2010 trendy was? Nee? En waarom dan wel niet? Uit de mode, niet meer van deze tijd. Gek genoeg is dat met het ontwerp van een website precies zo. Wat goed was in 2010, is nu echt achterhaald of ronduit oubollig. Dat wil je voorkomen, dus daarom is het verstandig van tijd tot tijd het uiterlijk van je website aan te passen aan de eisen van deze tijd. Je wilt immers je bezoekers terugzien.

Schaalbaar en groot

Allereerst moet je website ook op de smart phone of de tablet goed voor de dag komen. We hadden al de website voor mobiele telefoons, nu is er ook de schaalbare website. Schaalbaar houdt in dat je de rand van de website browser ‘pakt’ en die kleiner schuift. En als die site dan op klein formaat is gebracht, moet alles er natuurlijk wel leuk op staan…

De tijd van foto’s op je website van het formaat postzegel is voorbij. Alles moet groter, steviger, dus ook de foto’s. Mooie grote achtergrondfoto’s, of een grote diapresentatie, het kan (en moet) allemaal anno 2015. Vooral op grotere computerschermen komen die forse foto’s prachtig tot hun recht. Zorg wel voor een goede fotograaf, want huis-tuin-en-keuken kiekjes doen het als grote illustratie niet goed.

Typografie en transparant

Een andere trend voor 2015 is de typografie die een belangrijkere rol krijgt. Er zijn steeds meer lettertypes beschikbaar voor websites, al dan niet gratis. Dus je kunt nu veel meer spelen met typografie, mooie letters bij je schitterende foto’s… prachtig! WordPress, waarmee het heerlijk websites maken is, biedt steeds meer mogelijkheden. Saaie koppen of tekst hoeven dus niet meer. Gebruik je altijd en eeuwig Verdana, Arial of Times letters? Durf eens een heel andere letter te gebruiken, je zult zien hoe leuk dat uitpakt.

Je kunt ook gebruik maken van transparante lagen, dankzij de nieuwste opmaak standaard CSS3. Door bijvoorbeeld een transparante kleur te leggen over een paar heel verschillende foto’s, ontstaat er een mooie eenheid tussen die foto’s die er inhoudelijk niet is, maar uiterlijk wel. Op die manier kun je ook heel duidelijk teksten op je foto’s plaatsen, wat voorheen nogal eens wat geworstel vergde voordat het er mooi stond.

Echte mensen en een spookknop

De eeuwig glimlachende telefoniste of de juichende zakenman met zijn koffertje in de hand… achterhaalde illustraties, weg er mee! We willen echte mensen op de foto’s, zó uit real life geplukt! Maar ook weer niet zó echt dat je de puistjes op zijn gezicht kunt tellen of dat je je afvraagt of haar mascara nu wel of niet is uitgelopen. Nee, perfecte echte mensen, tiptop gestyled maar niet ongenaakbaar of ‘plastic’. Grote bril, idioot baardje of een tattoo mogen, maar dan moet de rest wel fris en fruitig zijn.

De aandacht trekkende KLIK HIER is uit. Te opzichtig, te schreeuwerig, niet stylish genoeg. Nee, de onzichtbare doorklik is in, de spookknop. Die gewoon groot in beeld staat, in een mooie letter, wel of niet in een kader. Uitnodigende tekst als “bekijk onze projecten”, of “ontdek onze reizen”. Wie op die mooie gestylde tekst klikt, krijgt dan een pagina voorgeschoteld waar hij op zijn gemak verder kan kiezen. Die spookknop past in het design van de hele pagina en is daarom uitermate geschikt anno 2015.

Schuine vlakken

Lang, heel lang hebben we de rechttoe rechtaan pagina’s gehad. Horizontale lijnen, verticale lijnen, altijd hoeken van 90°. Hoeft niet meer, we mogen in 2015 ook lekker schuine vlakken maken. Moeilijk? Nee, niet met de eerder genoemde CSS3 de SVG – Scalable Vector Graphics. En opeens ziet de website er heel anders uit, zonder een rommelige indruk te wekken. Een schuine menubalk, een schuin afgesneden foto of graphic, het kan allemaal en het maakt je website verfrissend jong en actueel.

Al deze nieuwe trends zijn natuurlijk niet bedoeld om van je website een woeste chaos te maken. Eenvoud blijft elegant en verfijnd, de juiste balans tussen het webdesign en de boodschap die je wilt uitdragen is uiterst belangrijk. Maar dankzij de nieuwste technieken en de nieuwe inzichten is het ontwerpen van je website opeens een spannende gebeurtenis geworden!

Laat je door ons helpen!

Ontvang een gratis website audit en laten we bespreken welke optie het beste werkt voor jou bedrijf.

Scroll naar top