Google en je foto's!

De fotograaf maakt het verhaal!

Gebruik Google voor foto’s op je website

Foto’s zijn het sieraad van je website, als je tenminste de juiste foto’s bij de content (=inhoud) van je website kiest. Je kunt de foto’s zelf maken, of ze via Google zoeken. Er zijn namelijk op het internet talloze foto’s te vinden die je gratis mag gebruiken. Foto’s via Google vinden is niet moeilijk. Je opent je webbrowser en gaat naar Google.com of Google.nl. Klik op ‘afbeeldingen’ of ‘pictures’ en tik in de zoekbalk het onderwerp van je foto. Druk op ‘enter’ of het vergrootglas en binnen enkele minuten komen er honderden foto’s bij je binnenrollen.

Toestemming van de maker

Mooi. Nu moet je gaan zoeken naar de foto’s waar je niet voor hoeft te betalen. Dat geldt voor de meeste foto’s, alleen, je moet de maker van de foto om toestemming vragen, want op bijna alle foto’s van Google zit auteursrecht. Logisch dus, die toestemming, maar de communicatie tussen jou en de maker kan ofwel moeizaam zijn wegens taalbarrières, ofwel omdat de ander niet meteen of snel reageert. (Misschien is hij/zij wel op reportagereis!)
Daarom kun je beter je zoektocht kanaliseren en alleen foto’s laden die je vrij mag gebruiken en zelfs aanpassen. Dat doe je via ‘geavanceerd zoeken’, nadat je ‘instellingen’ hebt aangeklikt. In geavanceerd zoeken vind je ‘onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel’. Daar kun je vrijelijk snuffelen naar de beste foto voor je websitepagina.

 

Image search resultVolop keuze

Je hebt dus volop keuze bij Google’s foto’s, zeker als je geen filters inschakelt.
Je vindt er allerlei geschikte foto’s, maar ze zijn zeker niet uniek. Nu hoeft dat niet altijd het geval te zijn, soms is een oude boom gewoon een oude boom op de foto, maar houd daar wel rekening mee, zodat je later niet wordt teleurgesteld. Ook het formaat van de foto’s kan tegenvallen. Ze zijn niet altijd groot genoeg, en als je ze dan wil gaan vergroten, verliezen ze hun scherpte. Zonde… Denk dus niet in even een uurtje een paar geschikte gratis foto’s bij elkaar te scharrelen op Google en op je site te plaatsen. Ze moeten voldoen aan kwaliteit, formaat, scherpte, toestemming van de maker of vrijwaring daarvan. En dan moet je ze nog (eventueel) bewerken en uploaden op precies die plek die je ervoor had bedacht. Heb je daar moeite mee? Word je graag een handje geholpen met de finishing touch van je website? Geef ons via de email even een seintje en we zijn je graag van dienst. Foto’s zijn heel belangrijk op je site, dus ga voor het beste resultaat!

En gebruik jij al foto’s van Google? Of maak je zelf foto’s?
We willen graag van jou horen wat de verhouding Google-eigen foto’s op jouw website is!

Laat je door ons helpen!

Ontvang een gratis website audit en laten we bespreken welke optie het beste werkt voor jou bedrijf.

Scroll naar top